...w zalewie musztardowej ?
Sezon ogórkowy w pełni. Być może nie wszyscy znają smak ogórków w takiej właśnie zalewie, a mieli by ochotę spróbować.
- 4 kg. ogórków ostrugać i pokroić wzdłuż na cztery części, poukładać w słoiku
- na spód słoika dać ziele angielskie, koper świeży, liść laurowy
- ugotować zalewę - 5 szkl. wody
-1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki soli
po zagotowaniu wystudzić, następnie dodać 5 łyżek musztardy, rozmieszać, zalać ogórki i pasteryzować ok.5 min.
Być może trochę w słoiku mętnie wyglądają, ale ja bardzo je lubię i wszystkim polecam. Smacznego
ja nazywam je pikle... pyszne są
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są :) a w carry jadłaś mniam mój prawie 3 latek je uwielbia (musztardowe też ;))
OdpowiedzUsuńpyszne są te ogórki! moja mama też takie robi :)
OdpowiedzUsuńpoprostu nie wierzę-Basia przy kuchni-a co na to Roman???chyba poczuje się zaproszona na te ogóraski,pasować bedą najlepiej do kiełbaski z grila?
OdpowiedzUsuńo pychota, ja też takie lubię, /juz nawet trochę zrobiłam/ pozdrawiam Teresa
OdpowiedzUsuńTeż myślałam nad zrobieniem takowych ogórasków :)
OdpowiedzUsuńUściski
W takiej zalewie robimy cukinie , tez jest smaczna
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ogórki:)
OdpowiedzUsuń