wtorek, 2 kwietnia 2013

Święta minęły...

... ale na stołach jeszcze królują pisanki i baranki.


A do kawusi polecam pysze ciasto chałwowe, nie tylko od święta.


Upiec 2 biszkopty: jasny (z 4 jaj) i ciemny (z 4 jaj + kakao)
Masa:
-30-40 dkg chałwy miękkiej waniliowej.
- szklanka mleka
- 4 żółtka
- 2 kostki masła
- 1,5 łyżki mąki kartoflanej
- cukier waniliowy

Odlać połowę szklanki mleka, dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Połączyć i ugotować krem. Ostudzić.
Utrzeć masło, dodawać zimny krem. Pod koniec ucierania chałwę.
Masę podzielić na 2 części. Jedna jest jasna, do drugiej dodać kakao.
Przekładanie:
- biszkopt jasny
- masa ciemna
- bezy na całym placku (20-30 dkg małe, jasne) między nie, wiśnie drylowane
- masa biała
- biszkopt ciemny
- polewa

Życzę smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmmm, ale smakowicie brzmi. Jednak ciasto wypróbuję duuużo później...;)
    Piękny koszyk.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :-))) Połączenie chałwowej masy z wiśniami jest pyszne ..........

    OdpowiedzUsuń
  3. kusisz Basia tym ciastem, a ja po świętach znowu na diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu, Basiu mnie po świętach nie dopinają się spodnie :)
    Ja chałwowe robię takie jak Ty i jeszcze drugim sposobem też pyszne jeszcze drugim sposobem biszkopt ciemny - masa korówkowa - bita śmietana z kakao i żelatyną- na wierzch starta na tarce gruba warstwa chałwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już sie poczęstowałam-pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu, jak to ciasto smakowicie wygląda! Zapisuję przepis. Jak się odsłodzę po świętach, to muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń